یکی از راههای کسب درآمد برای شرکتهای بازرسی اخذ مجوز های لازم از نهاد های قانونی کشور می باشد که این مجوز ها و گواهینامه ها جهت شرکت در مناقصات ضروری می باشد. یکی از نهادهای قانونی ارائه دهنده مجوز فعالیت سازمان ملی استاندارد/ مرکز ملی تایید صلاحیت ایران می باشد.
اخذ تایید صلاحیت در حوزه های فنی مانند بازرسی آسانسور، جوش، مخازن تحت فشار، تایید نوع خودرو و ماشین الات کشاورزی و راهسازی و معدنی، جرثقیل و …. برای شرکتهای بازرسی مجوز فعالیت و همچنین ارجاع کار از طرف سازمان ملی استادارد ایران و وزارت صنایع و معادن و کلیه متقاضیان به دریافت خدمات بازرسی را فراهم می اورد.
هم اکنون شرکتهای بازرسی فنی که به تازگی تاسیس شده اند یا به عنوان شرکتهای بازرسی فعال در یک یا چند حوزه محدود فعالیت می نمایند تمایل دارند که از طریق بکار گیری خدمات مشاوره نسبت به اخذ تایید صلاحیت در حوزه یا حوزه های جدید اقدام نموده یا دامنه فعالیت فعلی خود را گسترش دهند. از این رو لازم بوده شرکتهای بازرسی متقاضی استفاده از خدمات مشاور دقت کافی را در این خصوص به خرج دهند تا نسبت به انتخاب مشاور حرفه ای اقدام کرده که بتواند با ارائه راهکارهای مناسب از طریق اشراف اطلاعاتی نسبت به مراحل اخذ تایید صلاحیت و نحوه براورده سازی الزامات استاندارد مرجع، این مهم را برای شرکت به ارمغان آورد.
آیتم های لازم جهت انتخاب مشاور حرفه ای استاندارد 17020 از دید این گروه مشاور:
1- توان ارائه مدارک مثبته حداقل 3 مورد پروژه مشاوره استقرار سیستم مدیریت بازرسی به اتمام رسیده موفق،
2- توان ارائه مدارک مثبته حداقل 5 مورد دوره آموزشی برگزار شده آموزش الزامات استاندارد ISO/IEC17020:2012،
3- توان ارائه مدارک مثبته حداقل 10 مورد انجام ممیزی/ارزیابی شرکتهای بازرسی فنی،
در واقع یک مشاور حرفه باید هم جایگاه ممیز/ارزیاب شرکتهای بازرسی، هم جایگاه مدرس آموزش الزامات استاندارد 17020 و هم جایگاه مسئول تضمین کیفیت یک شرکت بازرسی را درک کرده باشد تا با بکار گیری هر سه وجه عنوان شده بهترین مسیر را به شرکت بازرسی خواهان خدمات مشاوره ارائه نماید.
گروه مشاوران تخصصی استاندارد 17020 با داشتن تیم قوی و مسلط به تمامی مراحل و فرآیند های اخذ تایید صلاحیت از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران آماده ارائه خدمات مشاوره به شرکتهای بازرسی در کلیه مراحل طرح درخواست تایید صلاحیت، طراحی سیستم مدیریت بازرسی، استقرار و پیاده سازی آن تا انجام ارزیابی سایت و دفتر مرکزی شرکت و همچنین رفع عدم انطباقهای اعلامی از سوی تیم ارزیابی مرکز ملی تایید صلاحیت می باشد. خدمات ارائه شده در راستای استقرار و پیاده سازی الزامات استاندارد 17020 به شرح ذیل می باشد:
1) ارائه خدمات مستند سازی، آموزش و استقرار الزامات سیستم مدیریت بازرسی طبق الزامات استاندارد ایران- ایزو 17020
مراحل اجرايي پروژه براي تحقق هدف پروژه شامل فعاليتهايي بهترتيب زير ميباشد:
1-1)مرحله اول : انجام مقدمات اجرايي و بررسي شناخت وضعيت موجود
1- بررسی موضوع فعالیت کارفرما، وضعیت ساختار سازماني، فعاليتهاي بخشهاي مختلف، شرح مشاغل، وظایف و مسووليتهاي كاركنان،
2- بررسی اهداف كلان و پروژه های اجرايي کارفرما و طرفهای ذینفع آن جهت شناسایی دامنه شمول فعاليتهاي انجام بازرسی.
3- ارزیابی وضعيت موجود در مقايسه با الزامات استاندارد ايران – ايزو 17020، از طريق مصاحبه با مدیریت ارشد، مدیران، فنی و اداری و یا مشاهده مدارك و سوابق جاري در کارفرما.
4- تعيين مدیر بازرسی فني و مدیر تضمین كيفيت با نظر مديريت ارشد و صدور احكام مرتبط به همراه شرح وظايف، مسووليتها و اختيارات ايشان.
5- تشکیل کمیته اجرائی جهت پيشبرد اهداف مورد نظر و مستندسازی های مورد نیاز در ارتباط با استقرار الزامات استاندارد طبق موافقت مدیریت ارشد کارفرما و راهنمایی مشاور.
6- تعیین دقیق دامنه شمول فعالیتهای انجام بازرسی کارفرما برای دریافت تایید صلاحیت از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران.
1-2)مرحله دوم : مستند سازي سيستم مديريت بازرسی
1-2-1) بررسی و بازبینی مستندات تهیه شده توسط کارفرما در صورت وجود
براي تهيه مدارک و مستندات سيستم مديريت بازرسی، ابتداء مستندات جاري کارفرما در صورت وجود توسط مشاور مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد و سپس با ارائه نقطه نظرات از طرف مشاور، کمیته اجرائی نسبت به تهيه مدارک و مستندات تکمیلی و با همکاری مشاور اقدام ميگردد و در صورتی که مستندی از طرف کارفرما تهیه نشده باشد مشاور نسبت به
ارائه مدارک و مستندات لازم جهت استقرار و پیاده سازی الزامات استاندارد 17020 مطابق موارد درج شده ذیل اقدام می نماید:
1- نظامنامه کیفیت سيستم مديريت بازرسی
2- روشهاي اجرايي تاکید شده در استاندارد ایران- ایزو 17020،
3- ارايه راهكار به مديران بخشهاي بازرسي فنی در خصوص افزايش كاربري روشهاي اجرايي كار (Operating procedures) (در صورت وجود) براي کاربرد بازرسين و ساير كاركنان دست اندر كار فعاليتهاي بازرسي، از طريق تفكيك و تدوين آنها در قالب مدارك زير:
3-1 دستورالعمل كاري،
3-2 دستورالعمل بازرسي، نمونه برداری و فرمها و چک لیستهای بازرسی،
3-3 دستورالعمل های ايمني،
4-ساماندهي و به روزآوري فهرست مدارك فني برون سازماني از قبیل استاندارهای ملی و بینالمللی مورد استفاده در فعاليتهاي انجام بازرسي کارفرما با همكاري مدیر بازرسی فنی و مدیر تضمین کیفیت.
5- تهيه دستورالعملهاي بكارگيري و نگهداری و کالیبراسیون تجهيزات اندازهگيري در مالکیت سازمان.
6- تهيه فرمهاي مورد نياز به منظور ثبت شواهد عيني فعاليتهاي اداري، مديريتي.
7- تهیه شرح وظایف، مسوولیتها و تعیین اختیارات پستهای سازمانی در قالب شناسنامه های شغلی بر حسب نمودار سازمانی کارفرما.
تبصره1: کارفرما موظف است با در نظر گرفتن تیمی مجرب مطابق توصیه های مشاور نسبت به تهیه مدارک و مستندات فنی ذکر شده در بند های 3-1، 3-2، 3-3 در دامنه شمول درخواستی مطابق الزامات استاندارد فنی مرجع اقدام نماید.
1-2-2) تایید وتصویب و توزیع مدارک و مستندات
بعد از تهيه مدارک و مستندات و تایید آنها توسط مشاور، مدارک و مستندات تایید شده پس از اعمال اصلاحات مورد نیاز برای تصویب مدیر عامل ارسال ميشوند.
1-3) مرحله سوم : آموزش
جهت آشنایی پرسنل با سيستم مديريت و شناخت الزامات استاندارد ایزو 17020 ویرایش سال 2012 آموزشهايي بشرح زير به كاركنان کارفرما ارايه خواهد شد:
الف: برگزاری دوره تشریح الزامات استاندارد ايران – ايزو 17020، ارزیابی انطباق- الزامات برای کارکرد انواع مختلف نهاد های انجام دهنده بازرسی به مدت دو روز و به شرح ذیل:
اهداف یادگیری دوره:
فراگیران در پایان دوره می بایست : – با اهداف و ساختار مجمع بين المللي تاييد صلاحيت آشنا گردند. – با مفاهیم و الزامات استاندارد ISO/IEC17020 آشنا گردند. – با نحوه مستند نمودن فعالیت ها و بهبود مستمر آنها در حوزه بازرسی شناخت پیدا نمایند. |
سرفصل محتواي دوره:
1- تعاریف مرتبط با تکیه بر مفاهیم ارزیابی انطباق و تایید صلاحیت – ISO 17000
2- اهداف و ساختار مجمع بين المللي تاييد صلاحيت (IAF)،
3- ارزيابي انطباق و انواع نهاد هاي ارزيابي انطباق (CABs) ،
4- ویژگیهای نهادهاي تاييد صلاحيت ملي(NABs) و مركز ملي تاييد صلاحيت ايران (NACI) با تکیه بر الزامات استاندارد ISO 17011
5- الزامات استاندارد ايران- ايزو 17020 سال 1392(ISO/IEC17020:2012)
(تشریح بندهای استاندارد نظیر: (الزامات عمومی{بی طرفی و استقلال، محرمانگی}، الزامات ساختاری {الزامات اداری، سازمان و مدیریت}، الزامات منابع {کارکنان، تسهیلات و تجهیزات، واگذاری کار به پیمانکار فرعی}، الزامات فرآیندی {روش ها و روش های اجرایی، جابجایی مورد ها و نمونه ها برای بازرسی، سوابق بازرسی، گزارش بازرسی و گواهینامه بازرسی، شکایت ها و درخواستهای رسیدگی مجدد، فرآیند شکایت ها و درخواست های رسیدگی مجدد}، الزامات سیستم مدیریت {کنترل مدارک، کنترل سوابق، بازنگری مدیریت، ممیزی های داخلی، اقدامات اصلاحی، اقدامات پیشگیرانه}).
ب: آموزشهاي توجيهي رو در رو در حين پياده سازي تغییرات سيستم مديريت بازرسی.
تبصره2: دوره آموزشی تشریح الزامات دو روزه بوده اما در صورتی که سازمان کارفرما متقاضی برگزاری دوره در یک روز در محل سازمان خود باشد هزینه برگزاری دوره تغییری نخواهد داشت.
تبصره 3: گواهینامه های صادره برای کارفرما می تواند درون سازمانی یا برون سازمانی باشد، در صورت درخواست صدور گواهینامه های برون سازمانی مورد تایید سازمان استاندارد هزینه صدور گواهینامه های برون سازمانی با کارفرما می باشد.
1-4)مرحله چهارم: مشاوره استقرار سيستم مديريت بازرسي مدون شده، نظارت و مميزي آن
در اين مرحله با همكاري مديريت ارشد، مدیران بخشهای بازرسی و اداری و تضمین كيفيت کارفرما اقداماتی به شرح زير به اجراء گذارده ميشود:
1- انجام بازرسيها در سازمان کارفرما طبق روشهاي اجرايي و دستورالعملها و سایر مدارک فنی مدون و مصوب شده در اجراي فعاليتهاي روزمره کارفرما.
2- ثبت دادهاي حاصل از اجراي فعاليتهای اداري، مدیریتي و انجام بازرسیها در فرمهای مرتبط.
3- پاسخگويي به سوالات مدیران بخشهای بازرسی و اداری و مدیر تضمین کیفیت در راستاي رفع ابهامات موجود و بهبود فعاليتهاي انجام بازرسی و الزامات سیستم مدیریت بازرسی.
4- اجراي اولين مميزي داخلي سيستم مديريت بازرسی استقرار یافته در سازمان کارفرما با همكاري مديريت ارشد، مدیر بازرسی فني، مدیر تضمین
كيفيت براي تعيين ميزان انطباق با الزامات استاندارد ايران – ايزو 17020.
5- ارایه مشاوره و راهنمايي براي به اجراء گذاردن اقدامات اصلاحي/ پيشگيرانه به منظور بر طرف نمودن عدم انطباقهاي شناسايي شده در
سيستم مديريت بازرسی تا عملیاتی شدن کامل آن.
6- برگزاری اولین جلسه بازنگری مدیریت.
تبصره4: کلیه فعالیتهای اجرایی این بخش به عهده کارفرما می باشد و مشاور فقط نسبت به ارائه راهکارهای اجرایی جهت استقرار سیستم مدیریت بازرسی اقدام می نماید.
1-5)مرحله پنجم : مشاوره و راهنمايي براي اجراي ارزيابي توسط مرکز ملی تاييد صلاحيت ایران
1- مشاوره جهت ثبت درخواست و استفاده از سامانه تایید مرکز ملی تایید صلاحیت ایران براي تشکیل پرونده درخواست تایید صلاحیت کارفرما و سرعت
بخشيدن به اجرای ارزيابي سيستم مديريت بازرسی کارفرما، در طول اجراي پروژه.
2- مشاوره براي برطرف كردن عدم انطباقهاي ثبت و اعلام شده پس از اجراي ارزيابي مرکز ملی تاييد صلاحيت ایران با همکاری مدیر ارشد، مدیر بازرسی فنی، مدیران بخشهای بازرسی و مدیر تضمین کیفیت.
3- مشاوره و راهنمايي براي به اجرا گذاردن اقدامات اصلاحي در راستاي رفع كامل عدم انطباقهای اعلام شده و تنظيم گزارش اقدامات ذيربط به مرکز ملی تایید صلاحیت ایران تا دريافت گواهينامه تاييد صلاحيت.
2)نتايج پروژه
1- افزايش آگاهيها و توانمنديهاي مديريت ارشد وكاركنان نهاد بازرسی با مفاهيم و اصول ارزيابي انطباق و الزامات استاندارد سيستم مديريت بازرسی در راستاي بهبود مستمر كيفيت ارايه خدمات بازرسی.
2- ارايه دادهاي بازرسی با اعتبار و قابل اطمينان بيش از پيش به طرفهای ذینفع.
3- تامين اعتماد و رضايت مندي افزوده طرفهای ذینفع.
4- فراهم شدن مبنايي براي بهبود مداوم سيستم مديريت بازرسی در راستاي ماموريتهاي کارفرما.
5- افزایش حوزه های فعالیت و ارزش افزوده مالي براي کارفرما و سایر ذینفعان