اخیرا مطلع شدم که یک نهاد یازرسی بنا به دلیلی کاملا موجه مکاتبه ای را با مرکز ملی تایید صلاحیت داشته مرکز ملی، در قبال این درخواست با طرح موضوع به تعویق افتادن زمان ارزیابی در کمیته تایید صلاحیت، نسبت به مختومه کردن فرآیند تایید صلاحیت اقدام نموده است. همین موضوع درخواست تعویق زمان اجرای ارزیابی برای شرکتی دیگر نیز بروز کرده است که طی رایزنی با سرارزیاب مربوطه اعلام نموده است که در صورت دریافت درخواست تعویق زمان انجام ارزیابی با همچین تصمیمی از سوی مرکز مواجه خواهند شد.
صورت مسئله چیست؟ ثبت درخواست تعویق اجرای ارزیابی مساوی با طرح پرونده در کمیته تایید صلاحیت و مختومه شدن فرآیند تایید صلاحیت شرکت!!!!
واقعا عجیب به نظر میرسد، شرکت های بازرسی متقاضی تایید صلاحیت مدت زمان طولانی را برای طی شدن فرآیند تایید صلاحیت منتظر می مانند، در این بین مواردی چون جابه جابی مکان اجاره شده برای راه اندازی شرکت، در دسترس نبودن مدیر فنی یا بازرسان در تاریخ تعیین شده، بیماری یا مسافرت های از پیش برنامه ریزی نشده افراد کلیدی، فوت اقوام درجه یک افراد کلیدی شرکت متقاضی و …. میتواند منجر به ثبت درخواست تعویق اجرای ارزیابی شود.
براساس بند 7-4-8 استاندارد 17011، نهاد تأییدصلاحیت باید تاریخ (ها) و طرح ارزیابی را با نهاد ارزیابی انطباق به تأیید برساند، همچنین براساس قسمت الف بند 6-5-3 روش اجرایی فرآیند تایید صلاحیت نهادهای بازرسی به شماره NACI-P11 تجدید نظر شده در تاریخ 1402/12/20بیان شده است که در صورت هرگونه تغییرات اساسی در وضعیت نهاد، مانند تغییرات ناشی از بلایای طبیعی، تغییرات در وضعیت قانونی یا آدرس، قطع همکاری کارکنان کلیدی، پس از هماهنگی با مدیر ارشد نهاد، سرارزیاب میتواند تاریخ ارزیابی را به اولین تاریخ ممکن موکول کند. در صورت لزوم، تیم ارزیابی ممکن است تغییر کند و برنامه ارزیابی نیز به روز شود. هرگونه تغییر در تیم ارزیابی و برنامه ارزیابی باید مطابق الزامات تعیین شده در مرکز به اطلاع نهاد برسد.
پس موضوع اشاره شده در بحث مصداق اقدامات ذکر شده در قسمت الف زیربند 6-5-3 است و سرارزیاب می تواند با هماهنگی با نهاد درخواست کننده تایید صلاحیت نسبت به تعیین تاریخ جدید اقدام نماید و نیازی به ارجاع درخواست به کمیته تایید صلاحیت نمی باشد.
با توجه اقدام مرکز ملی که در مواجهه با این نوع درخواست ها که پرونده متقاضی را به کمیته تایید صلاحیت ارجاع داده و تصمیم به مختومه شدن پرونده گرفته می شود، عدم انطباق و عدول از روش اجرایی مصوب مرکز رخ خواهد داد. این تصمیم منجر به وارد شدن ضرر و زیان های مالی به شرکت های متقاضی خواهد شد.
انتظار می رود مرکز ملی که یک نهاد اعتباربخشی ملی کشور محسوب می شود، بیش از هر سازمان دیگری به مصوبات و مدارکی که به طور رسمی منتشر نموده است، پایبند باشد.
بیش از 13 سال تجربه و دانش در مورد مشاوره و استقرار سیستم مدیریت بازرسی و آموزش، ممیزی و ارزیابی براساس استاندارد ایزو 17020