پس از 10 سال توقف از سال 1392، بالاخره شاهد برگزاری آزمون کارشناسی رسمی استاندارد در سال 1402 بودیم و امسال نیز در 16 شهریور 1403 آزمون سوم نیز برگزار می شود. یکی از زمینه ها، زمینه تایید صلاحیت است که متقاضیان این زمینه پس از آزمون کتبی باید در مصاحبه تخصصی مرکز ملی تایید صلاحیت مشارکت نمایند و پس از احراز شرایط لازم، به عنوان مقبول آزمون و حائز دریافت پروانه کارشناسی استاندارد تلقی خواهند شد اما فرد کارشناس قبول شده چه شرایطی را برای برقراری این پروانه اخذ شده باید بداند. در دفترچه آزمون سال 1403، قسمت نکات مهم، آیتم شماره 5 و 6 و تذکر ذیل آن به موضوعات مهمی اشاره دارد که در ذیل مشاهده می نماییم:
مورد اول اینکه، فرد متقاضی اخذ پروانه کارشناسی استاندارد در زمینه تایید صلاحیت فقط باید زمینه استاندارد سازی را انتخاب نموده و در آزمون زمینه های ارزیابی انطباق و آموزش نمی تواند شرکت نماید.
مورد دوم اینکه، فرد قبول شده در دوره اعتبار پروانه باید به انجام فعالیت های مرتبط با سرارزیابی، ارزیابی یا کارشناسی فنی بپردازد که در غیر اینصورت پروانه کارشناسی ایشان تمدید نخواهد شد.
مورد سوم اینکه، فرد قبول شده باید تعهد عدم تعارض منافع را امضا نماید که برای سال 1402 متن تعهد نامه مطابق تصویر ذیل بوده و شاید برای سال 1403 بندهایی به آن اضافه و شاید هم همین مبنای اخذ تعهد نامه باشد:
با بررسی متن تعهد نامه فوق مشاهده می شود که فرد قبول شده در زمینه تایید صلاحیت هیچ گونه ارتباطی از نظر مالکیت، عضویت، مدیریت نهاد تحت ارزیابی در طول 6 سال گذشته نباید داشته باشد، همچنین فرد مذکور نباید در 6 سال گذشته خدمات مشاوره ای صریح یا غیر صریح مرتبط بانهادهای ارزیابی انطباق ارائه نموده باشد و در زمان همکاری با مرکز ملی با عنوان سرارزیاب، ارزیاب و کارشناس فنی هیچ گونه آموزش یا مشاوره ای به نهادهای ارزیابی انطباق ارائه ننماید.
با توجه به موارد فوق الذکر به نظرم افراد مشتاق به اخذ پروانه کارشناسی رسمی استاندارد در زمینه تایید صلاحیت باید به نحوه برآورده سازی موارد تفکری نموده، تا برآروده سازی این ها در کنار هم امکان پذیر باشد.
بیش از 13 سال تجربه و دانش در مورد مشاوره و استقرار سیستم مدیریت بازرسی و آموزش، ممیزی و ارزیابی براساس استاندارد ایزو 17020